Het dispuutshuis

 

Collegiaal Dispuut Panacee bewoont sinds 1983 een eigen dispuutshuis aan de Oranjesingel 68, in de studentenmond O’68 genoemd. Het herenhuis stamt uit 1903, is gebouwd in de klassieke bouwstijl jugendstil en heeft in het verleden dienst gedaan als rechtenfaculteit. Sinds 27 september 2001 heeft het dispuutshuis O’68 de officiële status van rijksmonument. Vanwege deze gebeurtenis stond het huis midden in de belangstelling van de media en werd het bezocht door staatssecretaris Van der Ploeg.

Na het gebruik van de Oranjesingel 68 door de rechtenfaculteit van de Katholieke Universiteit Nijmegen werd het per 7 juli 1982 gekraakt door een aantal ongure sujetten. De Heeren van Collegiaal Dispuut Panacee konden de teloorgang van het statige pand niet aanzien en besloten actie te ondernemen. De eigenaresse werd benaderd en al snel werd een huurcontract gesloten. Middels een procedure bij de kantonrechter, welke de krakers in diverse protestacties bestempelden als de Huidenstraattruc, werd de eigenaresse veroordeeld tot het leeg opleveren van de Oranjesingel 68. Nadat er een peleton ME’ers aan te pas was gekomen konden de Heeren zo hun intrek nemen aan de statige Oranjesingel.

Na 23 jaar het huis te hebben bewoond besloot het dispuut in 2006 dat het tijd werd om een grote stap te nemen: de aankoop van O’68. Met veel enthousiasme ging er een werkgroep, bestaande uit leden en reünisten, aan de slag om dit plan te verwezelijken. Er werd hard onderhandeld met de eigenaar wat een mooie koopprijs tot gevolg had. Op basis hiervan werd een prospectus gemaakt voor mogelijke participanten en deze werd toegelicht door middel van roadshows. Eind 2007 besloten maar liefst 52 participanten, wederom bestaande uit leden en reünisten, in te stappen in dit mooie avontuur. Na het opzetten van de nodige juridische constructies werd op 30 januari 2008 het dispuutshuis O’68 officieel gekocht door Oranjesingel 68 C.V.. De plaquette in de gang van het dispuutshuis toont de namen van iedereen die zich ingezet heeft voor de legendarische prestatie.

Ieder jaar worden er tijdens de zomerfeesten c.q. Vierdaagse een of meerdere kamers beschikbaar gesteld aan wandelaars, die zo op slechts honderd meter afstand van de start/finish en midden in het centrum kunnen overnachten. Ook tijdens de universitaire Introductie worden er slaapplaatsen beschikbaar gesteld voor eerstejaars jongens om te overnachten. Daarnaast is O’68 natuurlijk de uitvalsbasis voor het dispuut, locatie voor diverse borrels, the place to be tijdens de intro en woonplaats van de volgende 10 bewoners:

De huisbewoners: J. van der Meer, R. van Laerhoven, I.H.A Hollands (Huisabactis), T.B. Okkerse (Huispraeses), P.H.B. Jaspers, J.G. Smiesing, J.F. Simonse, R. Ploeg (Huisquaestor) & Barend (Huisjongste), Max (Huisjongste), Derk (Huisjongste)